Dnevni arhiv: 18. 10. 2024

NARAVOSLOVNI DAN NA PPVI – »ENO JABOLKO NA DAN…«

V sredo, 16. 10. smo v oddelkih PPVI izvedli naravoslovni dan. Najprej smo prisluhnili pesmi »Eno jabolko na dan«, ki so jo v kamišibaj obliki predstavili učenci PPVI 3a in 4a. Nato smo se razdelili v 2 skupini:

  • mlajši učenci smo se odpravili v bližnji sadovnjak pod velenjskim gradom, kjer smo pobirali jabolka, popili jabolčni sok, nato pa smo se v šoli preizkusili v lupljenju in rezanju jabolk, ter kuhanju jabolčne čežane;
  • starejši učenci pa smo se odpravili na daljši pohod do sadjarstva Turn, kjer so nam prijazni zaposleni predstavili jesensko delo v sadovnjaku, pri čebelnjaku smo skupaj s čebelarjem spoznali pomen čebel za opraševanje jablan, na koncu pa so nas pogostili še s slastnimi jabolki in sveže stisnjenim jabolčnim sokom.

Ob povratku v šolo smo se vsi posladkali s sočno jabolčno čežano. Dogovorili smo se, da bomo poskušali vsak dan zaužiti 1 jabolko za zdravje. Upamo, da bo tudi za nas držal znameniti rek: »Eno jabolko na dan, prežene zdravnika stran!«.

Zapisala: Nina Koletnik

ODPADEK NAJ NE BO SAMO ODPADEK

17. 10. 2024 so se šestošolci, v okviru tehniškega dne, udeležili projekta Odpadek naj ne bo samo odpadek, skupaj z Osnovno šolo Bratov Letonje.

Izvedeno je bilo predavanje in terenski ogled. Poglavitna tema predavanja in rdeča nit terenskega ogleda je bilo spoznavanje načina gospodarjenja z odpadki v Šaleški dolini, izgled in ureditev ekoloških otokov, zbirnega centra ipd.

Program je vseboval naslednje vsebinske sklope:

• Predavanje o ravnanju in gospodarjenju z odpadki: kaj so odpadki, vrste odpadkov, kratek zgodovinski pregled ravnanja z odpadki, odpadki v Šaleški dolini včeraj, danes, jutri, primerjava Šaleška dolina – Slovenija – države EU; Predavanje je potekalo v Muzeju premogovništva .

• Ogled Centra ponovne uporabe, kjer zbirajo najrazličnejše uporabne predmete iz gospodinjstev;

• Ogled Škalskega jezera, kjer jim je bilo predstavljeno ugrezanje površja zaradi podzemnega izkopavanja premoga in ekološka problematika jezer;

• Obisk Zbirnega centra Velenje ob Škalskem jezeru, kjer so se učenci seznanili s sistemom zbiranja odpadkov v Šaleški dolini

Tudi letos so za učence pripravili nalogo in nagrade ob zaključku projekta Odpadek naj ne bo samo odpadek.

Tema letošnje naloge je: »Dajmo plastenkam še eno možnost!«

Iz plastenk bodo izdelovali uporabne predmete, rok za oddajo je 17. 1. 2025.

Zapisala: Darja Pihler

OBELEŽILI SMO TEDEN OTROKA

SPREJEM PRVOŠOLCEV IN PETOŠOLCEV PRI ŽUPANU MO VELENJE

Mestna občina Velenje vsako leto povabi učence 1. in 5. razreda na sprejem k županu v okviru tedna otroka.

Učenci CVIU Velenje smo se z veseljem odzvali in v petek, 11. 10. 2024, obiskali župana, g. Petra Dermola.

Učenci prvega razreda so spoznali župana, njegove prostore, prostore mestne občine in zabavno poklepetali z njim.

Učenci obeh petih razredov smo najprej prisluhnili županovemu  nagovoru, nato pa sledili vodenemu ogledu najpomembnejših objektov mestne občine ter prisluhnili zgodovinskih dejstvom Velenja, ki jih je razkrila vodička Zavoda za turizem  Velenje.

Velenje je lepo mesto, ki otrokom ponuja veliko zabave in priložnosti za učenje.

Zapisala: Veronika Furlan